MATERIALEN

Tegenwoordig zie je dat sieraden allemaal benoemd worden met de termen; Gold Plated, Verguld of Gold Filled etc. Betaal je eigenlijk wel de juiste prijs voor het soort goud of materiaal en wat is qua kwaliteit nou beter?

Gold Plated
De Term Gold Plated wordt gebruikt voor materialen waar een laagje echt goud omheen zit doormiddel van een coating. De sieraden hebben altijd een basis van metaal, hoe harder het metaal hoe steviger je sieraad is, vaak wordt hier koper gebruikt. Gold Plated is een laagje goud wat uiteraard kan gaan slijten. Het slijten van dat laagje is per persoon verschillend en kan bij sommige type huid snel slijten maar andere personen kunnen er maanden plezier van hebben zonder dat dit slijt. Voor de nieuwe collectie van Maddy Marble hebben wij gezocht naar de materialen met de beste plating voor een zo lang mogelijke levensduur.

Vermeil
De term Vermeil wordt gebruikt voor goudkleurige sieraden verguld met een gouden plating. Anders dan bij de Gold Plated sieraden wordt hier gebruikt gemaakt van een hoger aantal karaat over het basismateriaal .925 Sterling Zilver (dus goud op zilver). Dit zorgt voor een hoogwaardige kwaliteit.
Echter blijft het een laagje goud, laagjes kunnen slijten maar door het hoger aantal karaat goud zal dit minder snel gaan als bij gewoon Gold Plated. Mocht het laagje uiteindelijk toch gaan slijten blijft er een mooi echt zilveren sieraad over die niet zal verkleuren en die evengoed van waarde blijft.

Gold Filled
Gold Filled is een legering van goud die onder hitte en druk samengevoegd wordt. De dikte van het goud bedraagt minimaal 1/20 van het totaal gewicht. Het is dus geen laagje verf wat er van af kan slijten en is bijzonder geschikt voor personen die een lood of nikkel allergie hebben,
Bij juist gebruik kan een Gold Filled sieraad een leven lang mee gaan.

Sterling Zilver
Het meest gebruikte gehalte zilver is 925, ook wel .925 Sterling Zilver genoemd. Puur zilver (999 gehalte) is namelijk te zacht om te verwerken, daarom wordt er altijd een legering toegevoegd. Bij .925 sterling Zilver is dat meestal koper en bestaat uit 92,5% Zilver en 7,5 koper (of een ander metaal).

Waarom wordt er niet puur goud of zilver gebruikt?
Goud en zilver zijn onwijs zachte materialen en zijn niet geschikt om puur te gebruiken als sieraad. Het zou snel buigen en deuken oplopen en daarom wordt dit altijd vermengd met een ander metaal. Zelfs bij de duurste sieraden wordt gebruik gemaakt van andere metalen.

Hoe houd ik mijn sieraden zo lang mogelijk mooi?
Als je sieraden dagelijks draagt kun je er niet om heen. Of ze echt zilver, goud of een plating hebben, ze beschadigen door het dragen of kunnen verkleuren, super jammer! Dit heeft meestal niet per se met de kwaliteit van je sieraad te maken want het ontstaat vaak door het dragen. Gelukkig hier wat tips om je sieraadjes zo lang mogelijk mooi te houden:

♥ Doe je sieraad af voordat je gaat slapen

♥ Douche en zwem niet met je sieraden om. Zeepresten kunnen achterblijven wat uiteindelijk voor verkleuring zorgt.

♥ Het is het beste om je sieraden op een donkere plek te bewaren.

♥ Doe je sieraad af tijdens sporten, zweet tast je sieraad aan.

♥ Laat je sieraden niet in aanraking komen met zeep, make-up, parfum en hairspray.

♥ Zwavelhoudende substanties vinden ze ook niet fijn. Denk hierbij aan aardappelen, eieren, knoflook, erwten en elastiekjes

♥ Probeer je sieraden als laatste om te doen zodat je niet blijft haken bij het aankleden. Sieraden blijven poreus en breekbaar.

♥ Wil je je sieraden schoonmaken? Doe dit dan met een zachte doek met een beetje lauw/warm water. Maak het sieraad daarna goed droog met een zachte doek.